Clafoutis je světoznámý třešňový dezert. Pochází z francouzského regionu Limusin a do světa se rozšířil v 19. století.
Clafoutis je velmi lehký moučník, který obsahuje jen minimum tuku.
Tradičně se tento moučník připravuje s třešněmi, ale můžete je nahradit i jiným ovocem.
V originální verzi se připravuje z nevypeckovaných třešní, které moučníku dodají intenzivní aroma.
200 g smetany (12%)
60 g cukru
50 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
kůra z ½ pomeranče
250 g třešní
+ máslo a mouka (na vymazání formy)
Vejce, smetanu, cukr a nastrouhanou kůru z pomeranče vyšleháme. Přimícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy a zasypeme třešněmi.
Tip: Clafoutis můžeme podávat nejen studené ale i teplé zasypané cukrem. Chutná skvěle i se zmrzlinou, ušlehanou šlehačkou či vanilkovou omáčkou.
Martina Mlsná
foto: balise42