Bazalka je jednou z nejoblíbenějších bylinek. Pochází z jihovýchodní Asie a dnes se jí daří zejména ve Středomoří.
Výtečně se hodí k těstovinám, pokrmům z rajčat, do polévek, salátů, k rybám, k masu i do paštik. Mimo to se ale skvěle hodí i do zmrzliny.
Příprava není vůbec náročná, ale je dobré zmrzlinu připravovat o volném dni. Mrazení totiž trvá minimálně šest hodin a vždy po dvou hodinách je potřeba ji rozmixovat.
Pro 4-6 mlsounů:
200 g cukru krupice
830 g hustého bílého jogurtu řeckého typu
Listy bazalky a cukr rozmixujeme na ne příliš jemný prášek. Smícháme s mascarpone a jogurtem a vše promixujeme. Směs předáme do nádoby (nejlépe kovové) do mrazáku a po 2 hodinách vyjmeme a ještě jednou promixujeme. Po dalších dvou hodinách opět zopakujeme. Před podáváním ji vytáhneme a necháme asi 20 minut lehce rozehřát, aby povolila a bylo ji možné nabírat.
Sandra Špačková
foto: katelig