Dali byste si vydatné bezmasé, ideálně veganské jídlo?
Připravte si tento pečený květák. Dobrota jak se patří.
Květák navíc patří mezi nejzdravější zeleniny. Ve 100 g obsahuje daleko větší množství vitamínu C než doporučená denní dávka. Dále obsahuje v menším množství vitamíny skupiny B, vitamín E a provitamín A. Dále obsahuje mnoho vody, vlákniny, bílkovin, sacharidů, minerálních látek a jen malé množství tuků.
Pro 4 mlsouny:
4 lžíce olivového oleje
¼ lžičky mletého kmínu
¼ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého zázvoru
¼ lžičky kájenského pepře
¾ hrnku loupaných sekaných mandlí
10 vypeckovaných rozpůlených datlí
1 menší cibule
2 hrsti směsi salátu
Na tahini dresing:
1 ½ lžíce medu
2 lžíce vody
Troubu rozehřejeme na 220 stupňů Celsia. Plech vyložíme pečícím papírem. Čočku dáme do hrnce, zalijeme 2 hrnky vody a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni 20 – 25 minuty. Dáme stranou a udržujeme v teple. Květák natrháme na růžičky a dáme do mísy. Smícháme s olejem a kořením a vyložíme na plech. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 25 – 30 minut. Vyjmeme a udržujeme v teple. Troubu stáhneme na 170 stupňů Celsia. Na plech rozložíme mandle, dáme do trouby a pečeme 8 – 10 minut. Vyjmeme a necháme vychladit. Mezitím promícháme všechny ingredience dresink. V míse smícháme květák, čočku, mandle, datle, červenou cibuli nakrájenou na kolečka a dresinkem.
Martina Mlsná
foto: foolproofliving.com