Výtečný koláč k čaji

vytecny kolac_kucharka prvni republiky

Hledáte pochoutku nejen k odpolednímu čaji? Pak jste tu správně. Upečte si tento výtečný koláč z kuchařské knihy Kuchařka první republiky.

Upečte jej podle přímo ukázkového příkladu receptu s klasickým křehkým těstem a žloutkovým vanilkovým krémem, známým z francouzské cukrařiny jako crème pâtissière. Francouzské a vídeňské recepty silně ovlivňovaly zejména produkci v cukrárnách a řada našich tehdejších kuchařů a cukrařů také absolvovala stáže v některém vídeňském či francouzském podniku.

na 1 koláč
těsto

175 g mouky
105 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
kůra z 1/2 citronu

žloutkový krém

1/4 l mléka
4 žloutky
30 g Vanilkového cukru Dr. Oetker
1/4 kg jablek

sníh 
5 bílků
12 lžic Vanilkového cukru Dr. Oetker

Mouku, máslo, cukr, žloutek a citronovou kůru rychle zpracujeme na křehké těsto – nejprve rozdrobíme máslo do mouky na drobenku a pak vpracujeme zbylé přísady. Hned ho rozválíme válečkem na studeném plechu a dáme do trouby předehřáté na 180 °C na 15 minut zapéct (do světle žluté barvy, asi jako sušenku). Mezitím si připravíme krém. Mléko, žloutky a cukr s vanilkou umícháme ve vodní lázni do zhoustnutí a necháme ho vychladnout. Na upečené těsto dáme polovinu tohoto krému, na něj položíme vrstvu jablek nakrájených na tenké plátky, na to opět krém a úplně nakonec potřeme vrstvou tuhého sněhu, ušlehaného z bílků a cukru. Teplotu trouby snížíme na 140 °C a koláč zapečeme do světle žluta, aby byly špičky sněhu ožehlé. Rozkrájíme ho na úhledné čtverečky a podáváme. I ke kávě.

 

Knihu Kuchařka první republiky můžete zakoupit v nakladatelství SmartPress.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>