Vidíte ji v poslední době v supermarketech, zelinářstvích, na trzích, na zahradách… ale nevíte co s ní?
Poradíme Vám.
Ačkoli se zpracovává jako zelenina, patří rebarbora mezi ovoce.
Je charakteristická svou kyselostí. Obsahuje hlavně vitaminy skupiny B a má velký obsah vápníku. To je však dosti ošemetné. Rebarbora totiž obsahuje zároveň i kyselinu šťavelovou, a ta paradoxně zamezuje vstřebávání vápníku. Proto se doporučuje konzumovat ji s mléčnými výrobky.
Povzbuzující účinky
Dále je bohatá na vlákninu, hořčík a obsahuje i kyselinu listovou. Je velmi energeticky výživná a pozitivně působí na lidskou vitalitu a povzbuzuje sexuální apetit. Mimo to pročišťuje organizmus, podporuje růst vlasů a vyživuje naši pokožku. Díky vláknině se její konzumace doporučuje při potížích se zácpou.
Kvůli kyselině šťavelové se nedoporučuje lidem s ledvinovými, revmatickými a žaludečními potížemi. I když patříte k jejím fandům, s konzumací to nepřehánějte. Neměla by se konzumovat víckrát něž 2x týdně.
Co s rebarborou v kuchyni?
Ale pozor! Nejí se syrová. Vždy ji uvařte. Kvůli kyselině šťavelové ji nevařte v hliníkových hrncích. Listy jsou jedovaté a konzumují se jen řapíky, které je vždy nutné oloupat. Venku pěstovaná mívá totiž po obvodu tuhá vlákna.
Nejvíce známá je v koláčích a bublaninách v kombinaci s jahodami. Lze z ní však vypálit vodka, uvařit polévka či omáčka. Zajímavá je její chuť v sirupu a džemech. Děti ji mají rády v nákypech a kynutých knedlících.
Čerstvou reveň spotřebujte co nejrychleji, v lednici vydrží čerstvá a křehká nejvýše 2 dny.
Sandra Špačková
foto: unsplash