Co s rebarborou? Rebarborový crumble

crumble

Crumble je velmi jednoduchý anglický dezert a připomínat může náš sladký nákyp. Základem tohoto dezertu je čerstvé ovoce a poctivá drobenka (angl. crumb). Údajně vznikl během 2. světové války, kdy lidé nemohli kvůli omezenému přídělu surovin péct oblíbený pie a tak místo těsta připravili jen drobenku a tou zasypali ovoce. Mňam.

My jsme vybrali rebarboru, protože je právě její sezóna. Vy si ale můžete připravit crumble z jablek, švestek, ostružin, či jakéhokoli jiného ovoce.

V Anglii se dokonce můžeme setkat se slanou verzí, o tom ale až příště…

1 kg čerstvé rebarbory
150 g cukru krupice
šťáva z 1 pomeranče
1 vanilkový lusk
1 smotek skořicové kůry

Na drobenku:

80 g hladké mouky
60 g krupicového cukru
30 g másla
1 lžička mleté skořice
kůra z 1 pomeranče
40 g mandlí na plátky

Rebarborové řapíky omyjeme, případně oloupeme, odřízneme oschlé konce a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce, přidáme šťávu z pomeranče, cukr a skořici. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože opatrně vydlabeme a dřeň. Dřeň přidáme i s luskem do hrnce a zahřejeme. Pod pokličkou dusíme, dokud se nerozpustí cukr. Odstavíme a pustíme se do drobenky.

V míse smícháme mouku, cukr, pomerančovou kůru a skořici. V prstech vytvoříme drobenku a na závěr do ní přidáme mandle. (Namísto mandlí lze použijte třeba zdravější ovesné vločky.)

Směs z hrnce přesuneme do zapékací formy, vyjmeme vanilkový lusk a skořici a rovnoměrně zasypeme drobenkou. Pečeme 30 minut na 180 stupňů Celsia nebo až bude krusta propečená.

Crumble můžeme servírovat za tepla, či za studena. S mátou, zmrzlinou nebo čímkoli jiným podle chuti.

Martina Mlsná
Migle Seikyte


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>