Crumble je velmi jednoduchý anglický dezert a připomínat může náš sladký nákyp. Základem tohoto dezertu je čerstvé ovoce a poctivá drobenka (angl. crumb). Údajně vznikl během 2. světové války, kdy lidé nemohli kvůli omezenému přídělu surovin péct oblíbený pie a tak místo těsta připravili jen drobenku a tou zasypali ovoce. Mňam.
My jsme vybrali rebarboru, protože je právě její sezóna. Vy si ale můžete připravit crumble z jablek, švestek, ostružin, či jakéhokoli jiného ovoce.
V Anglii se dokonce můžeme setkat se slanou verzí, o tom ale až příště…
150 g cukru krupice
šťáva z 1 pomeranče
1 smotek skořicové kůry
Na drobenku:
60 g krupicového cukru
30 g másla
kůra z 1 pomeranče
40 g mandlí na plátky
Rebarborové řapíky omyjeme, případně oloupeme, odřízneme oschlé konce a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce, přidáme šťávu z pomeranče, cukr a skořici. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože opatrně vydlabeme a dřeň. Dřeň přidáme i s luskem do hrnce a zahřejeme. Pod pokličkou dusíme, dokud se nerozpustí cukr. Odstavíme a pustíme se do drobenky.
V míse smícháme mouku, cukr, pomerančovou kůru a skořici. V prstech vytvoříme drobenku a na závěr do ní přidáme mandle. (Namísto mandlí lze použijte třeba zdravější ovesné vločky.)
Směs z hrnce přesuneme do zapékací formy, vyjmeme vanilkový lusk a skořici a rovnoměrně zasypeme drobenkou. Pečeme 30 minut na 180 stupňů Celsia nebo až bude krusta propečená.
Crumble můžeme servírovat za tepla, či za studena. S mátou, zmrzlinou nebo čímkoli jiným podle chuti.
Martina Mlsná
Migle Seikyte