Sezóna rebarbory co nevidět začne, tak již střádejte recepty, ať si ji vychutnáte naplno.
(První řapíky rebarbory dozrávají už koncem dubna. Podle staré pranostiky by se měla jíst jen do sv. Jana, tedy do 24. června.)
Nezapomeňte, že rebarboru je třeba vždy oloupat. Při tom si dejte záležet, abyste ji oloupali pořádně. A při oloupání si dejte pozor, abyste si neušpinili oblečení. Při škrábání totiž odskakují kapičky červené šťávy, kterou jen stěží vyperete.
Na 24 kousků:
70 g mandlových plátků
250 g změklého másla
180 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
sůl
4 vejce
2 lžíce šťávy z limety
400 g mouky
3 lžičky kypřícího prášku
4 lžíce mléka
80 g meruňkové marmelády
Rebarboru oloupeme a nakrájíme zešikma na asi 2 centimetrové kousky. Mandle opražíme na suché pánvi a necháme vychladnout. Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Máslo, cukr, vanilkový cukr a špetku soli za pomocí mixéru vymícháme do krémové směsi. Poté do ní jedno po druhém přimícháme vejce. Banány oloupeme, zakapeme limetovou šťávou a vidličkou rozmělníme. Mouku, opražené mandle a kypřící prášek smícháme a střídavě s banánovým pyré a mlékem přidáme k vaječnému krému. Těsto vylijeme na vymazaný pečící plech o velikosti 40 x 30 cm. Navrch vyložíme rebarborou a vložíme do předehřáté trouby a pečeme 25 – 30 minut. Marmeládu zahřejeme a koláč jí potřeme ihned po vytáhnutí z trouby. Necháme vychladit a podáváme posypané moučkovým cukrem.
Sandra Špačková
foto: Matthias Haupt