Konečně je tu léto a s ním na zahradách a pultech obchodů nepřeberné množství ovocných plodů.
Tak neváhejte a trhejte, sbírejte nebo kupujte a mlsejte. Co s nimi?
Všechny co nesníte jen tak na chuť, použijte do tohoto skvělého letního koláče.
Olizovat se budou všichni ti, na koho zbude byť jen jediný kousek.
na 12 kousků:
125 g másla
60 g moučkového cukru
150 g polohrubé mouky
Špetka soli
1 žloutek
tuk na vymazání formy
600 g ovoce (borůvek, ostružin, malin, jahod apod.)
3 vejce
300 g zakysané smetany
50 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
Mandle nasekáme do prášku a smícháme s máslem, moučkovým cukrem, špetkou soli a žloutkem rychle dohladka vyhněteme. Pokud bude potřeba, přimícháme trochu studené vody. Těsto necháme hodinu odležet a poté jej mezi foliemi rozválíme tak, abychom jím mohli vyložit tukem vymazanou formu o průměru 26 cm. Na těsto položíme pečící papír a zasypeme luštěninou. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 °C a asi deset minut na slepo pečeme.
Mezitím očistíme ovoce a necháme jej okapat. Vejce, smetanu, cukr a vanilkový cukr vyšleháme. Formu vyjmeme z trouby. Odstraníme luštěninu s pečícím papírem a na těsto rovnoměrně rozprostřeme ovoce a přes ně přelijeme krém. Povrch uhladíme a vložíme do trouby na 30-35 minut. Vyjmeme z trouby a necháme vychladit a mlsáme.
Martina Mlsná
foto: lidl-rezeptideen.de