Svátek svatého Martina je jedním z nejoblíbenějších svátků roku, aby také ne, vždyť se peče husa!
Legenda praví, že svatý Martin byl původně římským vojákem, který později přijal křesťanskou víru a stal se misionářem a následně biskupem v Tours. Tomu ale předcházela jistá příhoda. Martin, při své skromnosti, nechtěl biskupskou hodnost přijmout a schoval se před vyslanci do husince mezi hejno hus. Ty jej však svým silným kejháním prozradily.
Jiná legenda naopak tvrdí, že ho při kázání svým kejháním rušily tolik, že je za to odsoudil, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči.
Pokračujte tedy v tradici a připravte si vynikající husu s červeným zelím.
3 velká jablka
4 lžíce medu
drcený kmín
na zelí:
3 lžíce oleje nebo sádla
1 cibule
4 dl červeného vína
3-4 lžíce rybízové marmelády
sůl
cukr
Na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené červené zelí a dusíme do měkka. Poté přidáme červené víno, a jak se vyvaří, tak i rybízovou marmeládu. Na závěr dochutíme cukrem, vinným octem a solí.
Husu očistíme, osolíme, pokmínujeme, a to i uvnitř, naplníme jablky a medem a podlijeme trochou vody. Pečeme do měkka pod pokličkou na 200 stupňů asi 2 hodiny, poté odkrytou asi hodinu do zlatova. Těsně před dopečením můžeme potřít medem.
Jako přílohu podáváme brambory nebo bramborový knedlík.
Sandra Špačková
foto: eatsmarter.de