Domovská oblast dýně leží v Jižní Americe a v jižní části Severní Ameriky, odtud se pak dostala do Evropy. Její pěstitelské oblasti v Evropě se dnes nacházejí v Rakousku, Slovinsku, Maďarsku a Rumunsku.
Jedině Rakousko a část Slovinska však získalo chráněný geografický údaj pod názvem Štýrský dýňový olej. To tedy znamená, že se dýňová semínka smí lisovat výhradně ve Štýrsku.
Štýrsko je druhá největší rakouská spolková země. Určitá část Štýrka pak zasahuje také do sousedního Slovinska. I na území tohoto státu získáte stejnou kvalitu oleje, chráněný původ se totiž vztahuje i na slovinskou část.
Po dýňové sklizni na přelomu září a října z nich výrobci získávají semena, která je třeba následně omýt v čisté vodě a osušit. Poté se v tradičních mlýnech semelou na pastu. K té se přidá voda a vše se lehce opraží a dále lisuje. Stáčí se do nádob, kde se nechává 14 dní stát, aby případné kaly a nečistoty klesly ke dnu. Na samotný konec se přečerpává do koncových láhví.. Olej z prvního lisování má tmavou zelenkavou barvu. Dýňový olej lisovaný takto zastudena je na našem trhu k dostání spíše jen zřídka.
Snadno pořídit naopak můžeme olej z opražených jadýrek, pro ten je charakteristické má tmavě červené až hnědé zabarvení a svým aroma může připomínat pražené oříšky.
Ten se připravuje tak, že se dýňová semínka nejprve rozemelou a vyhnětou do hmoty podobné těstu. Poté se směs praží. Rozehřátá opražená dýňová směs se plní do nádob s malými dírkami po obvodu a přitom se prokládá placatými kamennými koly, která zajišťují rovnoměrné lisování. Tlakem zespodu nádoby se následně ze směsi vylisuje čistý panenský dýňový olej.
Olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny, karoten, minerální látky, vitaminy, není tedy divu, že kladně působí na zdraví člověka. se pyšní vysokým obsahem zinku a vitamínu E. Napomáhá tedy při snižování cholesterolu a krevního tlaku, a tak zároveň snižuje riziko infarktu.
Příznivě působí na prostatu a štýrští muži dýňový olej dokonce překřtili na štýrskou viagru.
Měl by se používat pouze ve studené kuchyni, ale zvládne i krátkou tepelnou úpravu. Nesmí však přesáhnout 120 stupňů. Mohl by tak mít naopak negativní účinky.
Tento olej výtečně zjemní saláty. Lahůdkou jsou třeba sladké brambory s bylinkami a dýňovým olejem. Štýrskou specialitou jsou pak míchaná vajíčka s dýňovým olejem a pesto z dýňových semínek a dýňového oleje.
rdc
foto: congerdesign, pixabay