Saský vaječný koláč

Saský vaječný koláč, neboli Eierschecke pochází ze Saska a Durynska. Své jméno dostal po své vrchní vrstvě, tzv. Schecke. Podle názvu by měl koláč být lehký a vláčný. Což také je, k tomu je však i hodně sytý.

Traduje se, že vydrží měkký a vláčný i dva dny. Už se ale neví, kdo byl ten hříšný mlsoun, který nechal tuto dobrotu dva dny ležet na stole.

 

 

Na 24 kousků:

 

350 ml mléka

+ 5 lžic mléka

30 g droždí

375 g mouky

+ mouky na vál

9 vajec

250 g změklého másla

400 g cukru

1 balíček vanilkového pudingu

750 g tvarohu

70 g rozinek

2 balíčky vanilkového cukru

 

150 ml mléka ohřejeme. Rozdrobíme do něj droždí. Mouku, 1 vejce,50 gcukru a mléko s droždím dáme do mísy a metličkou nebo ručním mixérem 2-3 minuty hněteme. Zakryjeme a dáme na 30 minut v teple nakynout. Ve zbytku mléka připravíme puding podle návodu. Přendáme do misky, přikryjeme fólií a necháme vychladit.200 gmásla a200 gcukru utřeme do hladka a přimícháme vychlazený puding. U 5 vajec oddělíme bílky od žloutků.Bílky dáme do lednice vychladit a žloutky postupně přimícháme do másla. Plech asi o velikosti 35 –40 cmvymažeme a vysypeme moukou. Těsto krátce promícháme a na vále vyválíme dotenka.  Těsto vyložíme dno plechu.  Vidličkou místy propícháme a necháme 5 minut stát. Mezitím smícháme tvaroh,150 gcukru a 3 vejce. Tvarohovou směsí potřeme těsto a posypeme rozinkami. Vychlazené bílky vyšleháme do tuha a pomalu přimícháme s máslovému krému. Rozetřeme na tvaroh a vložíme do trouby rozpálené na200 °Ca pečeme 10 minut. Poté troubu stáhneme na175 °Ca pečeme dalších 35 minut. Vytáhneme a ještě teplý posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladit a nakrájíme na kousky.

 

Martina Mlsná

foto: lecker.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>