Rukola (Rucola selvatica) je rostlina patřící do čeledi brukvovitých, je proto příbuzná s brokolicí nebo kapustou. Je charakteristická svou jemně pikantní chutí a díky tomu dokáže zpestřit saláty, těstoviny či rizota.
Má drobné lístky podobné listům pampelišky, které se pouze otrhají, opláchnou a jsou připraveny ke konzumaci. Chuť mladých listů připomíná ředkvičku. Pokud má rukola lehce nahořklé lístky, stačí ji jen krátce tepelně upravit. Uvařenou ji můžeme podávat bez obav i dětem.
Rukola obsahuje vitamin C, působí kladně proti únavě i nechutenství a zároveň posiluje imunitu. Většinou se konzumuje syrová, ale chutná je i podušená na olivovém oleji a česneku, v této úpravě vydá za lahodnou samostatnou přílohu.
Lidé si často rukolu pletou s jí velmi podobnou rostlinou, a sice roketou, jde ale od dvě zcela odlišné rostliny. Roketě se však budeme věnovat jindy. Dnes se pusťte do přípravy polévky z rukoly.
Pro 4 mlsouny:
1 menší cibule
2 malé brambory
750 ml zeleninového vývaru
kelímek 12 % smetany
svazek (nebo sáček) čerstvé rukoly
4 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
Cibuli i brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci si rozehřejeme olivový olej, na kterém osmažíme cibuli. Přidáme brambory a 2 minuty je pomícháme. Zalijeme vývarem a vaříme 20 minut. Poté přilijeme smetanu, necháme ji prohřát a pak již můžeme přisypat rukolou. Osolíme a opepříme. Polévku můžeme podávat zasypanou parmazánem.
rdc