Recepty z mladého masa

mlade-maso

O Velikonocích patří na sváteční stůl především mladé maso.

Sezona jehněčího začíná a to se již tradičně objevuje na sváteční tabuli.

Vyberte si recept, který je vašemu mlsnému jazýčku blíže.

Uvidíte, že si Velikonoce bude chtít velmi rychle zopakovat.

Vyznáte se v tradičních velikonočních pokrmech? Jaké z nich připravujete doma?

 

Jehněčí kýta na rozmarýnu

Pro 4 mlsouny:

4 jehněčí kýty
1 citron
1 hrst čerstvého rozmarýnu
8 stroužků česneku
sůl
2 lžíce olivového olej
snítka rozmarýnu

Kýtu důkladně omyjeme a osušíme. Kůži do kříže nařízneme a pokapeme citronovou šťávou. Nožem odkrojíme po obou stranách maso od kosti do hloubky asi 10 centimetrů, takto vytvoříme 2 kapsy. V hmoždíři rozetřeme rozmarýn se lžičkou soli, přidáme  prolisovaný česnek, lžíci olivového oleje a dobře rozmícháme. Vzniklou hmotu vtlačíme do vytvořených kapes. Zbytkem směsi potřeme maso. Kýtu osolíme, vložíme do pekáče, zakapeme trochou oleje, navrch položíme snítky rozmarýnu a vložíme do rozehřáté troubu, ideální teplota je 200 °C. Po 30 minutách obrátíme a podlijeme vodou. Pečeme do měkka cca. 2 hodiny.

Marinované koleno s chřestem

Pro 4 mlsouny:

4 jehněčí kolínka
4 lžíce medu
4 lžíce vinného octa
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce sušeného rozmarýnu nebo 2 větvičky čerstvého
250 ml červeného vína
150-200 ml vývaru

Očištěná kolena vložíme do mísy  a vetřeme do nich marinádu, tu si připravíme z medu, vinného octa, oleje, soli, pepře, rozmarýnu,trochy vína. Víno budeme potřebovat i na podlévání, tak si necháme do zásoby. Takto namarinádovaná kolena, necháme v chladu odležet, klidně i přes noc. Kolena vyjmeme z marinády a ze všech stran orestujeme, dáme do pekáče, podlijeme marinádou, a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C  asi 2 hodiny, bude-li málo, ještě na půl hodiny necháme dopéct. Během pečení pravidelně podléváme vínem a vývarem.

rdc
foto: fabrizio magoni, unsplash


Reakce na Recepty z mladého masa

  1. petra napsal:

    nemám co dodat.petra
    papáni je fajn.

Napsat komentář k petra Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>