Původní oblastí pohanky jsou Himaláje, odkud se do Evropy dostala přes jihovýchodní Asii. V Indii ji znali už před 2 500 lety. Na území České republiky se pěstovala již ve 13. století.
V této době také pohanka získala svůj název, a sice při nájezdech Tatarů – pohanů.
Existují záznamy, že od 17. století pohanková kaše byla základní a velmi oblíbenou potravinou spolu s chlebem, zelím a mléčnými produkty.
V dnešní době se na tuto obilovinu zapomíná, což je škoda, je totiž výborným pomocníkem při řadě obtíží.
Jak uvařit pohanku?
Při jejím vaření obecně platí – 1 díl pohanky na 2 díly vody. Dále máte na výběr z následujících tří možností. U přípravy pohanky byste měli být maximálně šetrní, jedině tak si zachová zdraví prospěšné látky.
Nejšetrnější způsob přípravy
Pohanku zalijte vroucí vodou, ochutíte, přikryjte pokličkou a přes noc nechte v teple bobtnat. Ráno bude hotová.
Nejnešetrnější způsob přípravy
Pohanku přeberete, propláchnete, zalijte vroucí vodou, ochutíte a vařte do změknutí 15 – 20 minut.
Šetrný způsob přípravy
Pohanku přeberete, propláchnete, zalijete vařící vodou, ochutíte a vařte 3 minuty, poté odstavte z plotny, přikryjte pokličkou a nechte v teple 30-45 minut dojít.
Jak dochutit pohanku?
Způsobů jak ochutit pohanku je nespočet, někdo se spokojí jen se solí, jiný do ní přidává osmahnutou cibuli, rozetřený česnek, čerstvé byliny, drcený kmín. Fantazii se meze nekladou.
Martina Mlsná
foto: Ervins Strauhmanis