Tento víkend proběhl již 5. ročník festivalu Foodparade! A i letos organizátoři nezklamali a nabídli bohatý gurmánský program, který přilákal neuvěřitelných 15 000 návštěvníků, kteří ochutnali přes 50 000 degustačních porcí, a to podle talířků! (Kde jsou dobroty, jako zmrzlina, či muffin do ruky?).
Nejúspěšnějšími restauracemi s největším ohlasem se staly Hotel Jítrava, U Emy Destinové, Burger Bar, Burger meets Diplomat, Bresto a Steakgrill. Příjemnou novinkou byla i nová vegetariánská restaurace Etnosvět. Nejvíc ale chutnalo maso, ať jako steak nebo v burgeru, samozřejmě zmrzlina od Angelato, i další sladkosti. Stále více příznivců si nachází i raw strava a hmyz. Víno Hruška a Premiere Wines & Spirits vyprodali své zásoby a museli dojet pro další.
Z doprovodného programu je dobré zmínit show Hmyz na talíři s Milanem Václavíkem, velký ohlas, nebo kuchařské show Mladé fronty i restaurací jako La Gare či U Emy Destinové. A také již tradiční Mistrovství ČR ve filetování lososa, vítěz pojede do Norska, obhlédnout, jak to vlastně v těch sádkách s lososy je.
Novinkou festivalu byl Chefparade foodie stan, ve kterém jste mohli potkat začínající podnikatele z projektu Chefstarter a také několik food blogerů, kteří si připravili workshopy, přednášky a ochutnávky.
Za Chefstarter (inkubátor pro začínající podnikatele v oblasti jídla) se představili Kiš Kiš – domácí quiche, Pannyruty – ručně vyráběné čokoládové kuličky a Rakletárna – originální podávání sýra Raclette. Všechny tyto projekty nechaly diváky nahlédnout do tajů přípravy svých delikates a samozřejmě nechyběla ani ochutnávka.
Další důležitou součástí programu byly vstupy foodblogerů. Blogerka z Pieces Of My World nám předvedla práci s čokoládou a povídala o fair trade, Máma v kuchyni nás zasvětila do toho, jak by se správně měly stravovat děti, autor blogu Kafeblok vyprávěl příbeh kávy a připravil ukázku přípravy kávy metodou aeropress, Popečeníčko.cz připravilo workshop zdobení cupcakes s pomůckami Cake Boss, Baby Bistro porovnání kupovaných a domácích příkrmů pro děti s ukázkou vaření, autorka blogu Vařeniště mluvila o zdravém vaření a stravování, Kates Cuisine porovnala dobré a špatné potraviny, Jarmila Sweet zasvětila diváky do základů veganství a lifestylová blogerka z Lovestyle by Tez s námi zdobila zavařovací sklenice, které mohou skvěle posoužit jako dekorace nejen do kuchyně.
Soutěž
I LOVE FOOD je soutěž pro amatérské kuchaře, která běží již třetím rokem. Tentokrát byla cena pro finalisty navýšena díky partnerům na 150.000 Kč. Vítěz si tak odnesl spotřebiče, poukazy a vybavení do kuchyně, nebo například mobilní telefon iPhone, vše v hodnotě 100.000. Z 65 přihlášených do nedělního finále postoupila Hana Petránková a Jakub Pešout. V semifinále se museli poprat s kvízem, vážením surovin na přesnost a grilováním pokrmu z utajených surovin. Nedělní finále se neslo v podobném duchu, avšak vážení na přesnost vystřídalo poznávání surovin po slepu. Boj byl vyrovnaný a i přes velkou nepřízeň počasí se oběma soutěžícím podařilo připravit plnohodnotná hlavní jídla, do kterých museli použít krevety a kalamáry. Tentokrát se hodnotila i technika práce a možná i proto, že si se surovinami lépe poradil a získal tak více bodů, stal s absolutním vítězem Jakub Pešout.
V soutěži se Zomatem o nejlepší recenzi vyhráli Gábina Judášová, Jiří Ptáček, Tereza Šťastná a Kateřina Pechová, kteří získávají vouchery do restaurací.
V Konírně, kde se konala jedna z částí doprovodného programu se návštěvníci mohli také vyfotit v Zomato smile boxu (přibližně 500 lidí a 15 psů) a dětský koutek nabídl program pro více než 250 dětí.
5. ročník festivalu se jistě vydařil a zase pokročil směrem kupředu za lepší gastronomií, i jejím šířením mezi milovníky dobrého jídla a pití.
Můžu se jen zeptat, jestli zmíněný Hotel Jítrava je https://www.jitrava.cz/ ?
Dobrý den,
ano, jedná se o tento hotel.
Za redakci,
Veronika