Limety jsou k dostání v každém supermarketu během celého roku, proto není problém upéct tento koláč, kdykoli na něj dostanete chuť. Cheesecake se zrodil v Americe a Key Lime Pie (limetový cheesecake) má svůj původ na Floridě. Své jméno nese tento koláč po limetách z Florida Keys. Tento druh u nás asi neseženeme, ale na výsledku se to nijak nepodepíše.
Základem tohoto celosvětově oblíbeného dezertu je smetanový sýr Philadelphia. Může ho nahradit dobré žervé, tvaroh nebo ricotta.
100 g rozpuštěného másla
1 vanilkový cukr
špetka skořice
4 vejce
2 vanilkové cukry
1 kg sýru Philadelphia
šťáva z jedné limety
Sušenky rozdrobíme na drť, přimícháme rozpuštěné máslo, jeden balíček vanilkového cukru a skořici. Hmotu rozložíme a vtlačíme na dno dortové formy. Necháme ztuhnout. Vejce smícháme s krupicovým cukrem a dvěma balíčky cukru vanilkového. Jakmile se vytvoří pěna, začneme postupně přidávat tučný sýr či tvaroh. Vmícháme limetkovou šťávu. Tuto směs nalijeme na základ. Dáme do trouby předehřáté na 150 stupňů Celsia a pečeme jednu hodinu. Jakmile budou střed a okraje pevné a střed nepoteče, vytáhneme z trouby a necháme odpočinout. .
Sandra Špačková
foto: : FoodMayhem.com