V Itálii si dodnes mnoho domácností vyrábí těstoviny samy. Nedělají to však z ekonomického hlediska, ale pro jejich jedinečnou chuť a zážitek. Traduje se, že na světě se vyrábí přes 300 druhů těstovin. Doposud není jasné, zda byly vynalezeny v Číně nebo Itálii. Jasné jen je, že Italové jsou na těstoviny opravdoví specialisté. Pusťte se do toho taky!
Nejlepší těstoviny se připravují z mouky k tomu určené, tím je hladká pšeničná mouka typu 00. Doporučuje se zkombinovat dvě mouky, a sice hladkou mouky s farina di semola fine, tu lze sehnat ve specializovaných italských obchodech. Pokud rádi experimentujete, pak do těsta můžete přidat oblíbené bylinky.
Pro výrobu těchto těstovin budete potřebovat:
4 celá vejce
200 farina di semola fine
200 hladká mouka typu 00
voda podle potřeby
Obě mouky smíchejte dohromady a doprostřed udělejte důlek, kam vyklepnete vejce. Postupně spojujte v těsto, přidejte vodu dle potřeby. Jakmile dostanete nelepivé těsto, tak jej zabalte do folie a nechejte hodinu odpočinout. Poté těsto vytáhněte a pokud nemáte strojek na těstoviny, pak válečkem vyválejte na co nejtenčí těsto. Abyste si ušetřili práci vyválené těsto přehněte přes sebe a vykrojte tak, jak je vám libo. Těsto se vaří ve vroucí osolené vodě zhruba 3 minuty.
Na vaření používejte opravdu velký hrnec, aby měly těstoviny prostor a neslepily se, obecně platí, že by se na 500 g těstovin měly použít 3 litry vody. Během vaření je potřeba je občas promíchat. Po uvaření je ihned slijte, pokud zůstanou v horké vodě, velmi rychle změknou.
Chcete-li těstoviny uchovat, pak je nutné je usušit. Těstoviny naskládejte na čistou utěrku a suší se při pokojové teplotě 4 dny. Následně se skladují ve skleněných dózách, případně v papírovém sáčku.
rdc
foto: macarena moraga, unsplash