Archiv receptů

  • Parfait pro malé i velké

    Přidáno admin on Pá, 31/08/2012

    Slovo parfait znamená ve francouzštině „dokonalý“, a toto slovo přesně vystihuje dojem, který tento dezert zanechává. Parfait je původem sladký, mražený krém složený obvykle z jedné základní suroviny. Setkat se můžeme i se slanými parfaity, v tom případě se jedná o našlehané pokrmy, servírované pomocí zdobítek. Takováto úprava se využívá především v zážitkové gastronomii, kde [...]

  • Mozzarella

    Přidáno admin on Čt, 30/08/2012

    Mozzarella je italský měkký, bílý, pařený sýr s jemnou a velmi lahodnou chutí. Má houbovou strukturu a je jen lehce solený. Název mozzarella se poprvé objevil v kuchařské knize, kterou v roce zveřejnil 1570 Bartoloměj Scappi, kuchař, který působil na papežském dvoře. Jméno mozzarella sýr získal od výrazu mozzare – ořezávat, krájet. Mozzarella je vláčná, [...]