Domácí kečup

Sezona grilování je již v plném proudu, a tak si začínáme vyměňovat rady a tipy na zpestření přípravy nějaké té grilované dobroty. Ke grilování neodmyslitelně patří různé omáčky, do kterých lze ony dobroty namáčet. Třeba takový kečup, ale co teprve ten podomácku připravený? Ten prostě musíte vyzkoušet!

Kde se vlastně kečup vzal? Jeho kořeny jsou zahaleny tajemstvím připomínajícím minulost egyptských pyramid či mayských měst. Zajímavý je už jen původ slova kečup.

Nejrozšířenější legenda příká, že slovo má původ na čínském ostrově Amoy, kde slovo místního dialektu „ke-tsiap“ znamenalo kořenicí směs z nakládaných ryb. Podle další teorie je majského původu, slovo „kechap.“Již v sedmnáctém století se slovo v podobě „catchup“ či „ketchup“ vyskytuje v britské angličtině a označuje nakládané ančovičky či ústřice.

Nárok na ,,vynález“ kečupu si dělají Nizozemci, Indonésané i Britové. Kdo se o jeho vznik opravdu zapříčinil se asi již nedozvíme.

Jak si s jeho přípravou poradit doma?

2 kg rajčat, nejlépe vějčitých
250 g cibule
250 g jablek
150 ml vody
150 g třtinového cukru
1 lžička mletá sladká paprika
2 ks bobkového listu
5 kuliček nového koření
1 lžíce soli
150 ml 8% octa
3 ks hřebíčku
10 kuliček černého pepře
1 špetka skořice

Nejprve si připravíme omytá, přepůlená rajčata, očištěná jablka včetně slupky a oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli. Vložíme do hrnce. Poté přidáme ocet, cukr a koření. Zeleninu za občasného míchání vaříme do zhoustnutí, přibližně 1 hodinu. Záleží na vodnatosti rajčat. Vyjmeme koření a za pomocí ponorného mixéru rozmixujeme. Nakonec kečupovou směs propasírujeme přes síto a ještě horký jej nalijeme do připravených sterilovaných skleniček.

Martina M.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>