Chléb a jeho historie

chleba-unsplash

Chléb, dnes je pro nás samozřejmostí, ale od kdy je tomu tak? Kdy se datuje jeho vznik? První lidé si na chlebu mohli pochutnat již před více než jedenácti tisíci lety. Jeho zrod se datuje do období Neolitu, tedy do doby, kdy se začíná účelově pěstovat obilí.

Jeho průběžnou podobu ovlivňovaly geografické a společenské podmínky. Nejprve se konzumoval chléb nekynutý a v mnoha zemích se tak připravuje dodnes. Za všechny jmenujme například arabský pitta chléb či indický naan.

Egypt nebo Řecko?

Kvasnice se při jeho výrobě začaly používat až přibližně 4000 let před naším letopočtem. Otázkou však zůstává, kde se tak stalo? O původu kvašeného chleba se totiž tradují legendy.

Jedni jeho vznik zasazují do Egypta. Na kamenech rozdrcené zrno smíchané s vodou, solí a případně i medem, bylinkami či semeny sloužilo jako základ pro tradiční chléb. K prvnímu vykynutí na slunci mělo dojít omylem, svou roli zde sehrály bakterie. (Proto se Evropané posmívali egyptským pekařům, že svůj chléb nechávají hnít.) Po upečení vznikla nám známá lahodná pochoutka s křupavou kůrkou, které se tradičním plackám nemohly rovnat.

Jiná pověst říká, že za vše může zapomnětlivost jedné z aténských otrokyň. Ta měla nechat těsto v amfoře z hlíny tak dlouho, až začalo samovolně kynout. Protože se snažila věc zatajit ze strachu před trestem, smíchala těsto nakynuté s obyčejným a jala se péci chléb. Když spatřila výsledek, všechen strach z ní právem vyprchal.

Jisté je, že se malůvky bochníků chleba objevily v obrázkovém písmu starověkých kultur.

Chléb si velice oblíbili i Římané v době svých velkých říší, ti pekli hned několik druhů. Mezi ně patřil například ústřicový chléb, tenký chléb, bohatý chléb z vajec, mléka a másla a podobně.

Pekař těžký chleba má

I když pekaři zásobovali lidsvo křupavou dobrotou, neměli to vždy lehké. Kvalita surovin bývala proměnlivá a v těstu se objevovaly malé kamínky a zrnka písku, které v něm zůstaly po mletí. Přítomnost kamínků a písku často vedla ke vzniku zdravotních problémů, za což byli pekaři hojně pranýřováni.

Dnešní chléb je pochopitelně trochu jiný, než v dobách neolitu a slavného Egypta, vychází však ze stejných základů a staletími ověřených tradic výroby. Díky nim máme možnost si pochutnávat na světlých i tmavých bochnících všelijak dochucených.

Jak si upéct skvělý domácí chléb se dočtete v příštím magazínu.

foto: Wesual Click, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>