Před každým hlavním jídlem je dobré naladit naše chuťové pohárky na správnou nótu. To se jistě podaří Marinovanou červenou řepou plněnou kozím sýrem.
Neobávejte se, pokud řepa či aromatický kozí sýr nepatří mezi Vaše favority. Pečlivě našlehaný sýr je ve výsledku tak jemný, že Váš jazyk doslova pohladí a řepa marinovaná balzamikovým octem – to je teprve lahoda.
Pokud nechcete trávit přípravou předkrmu čas, navštivte Restaurant Daliborka, kde Vám tento nezaměnitelný předkrm rádi připraví.
Pro 4 mlsouny:
Přísady:
0,1 l balzamikového octa
2 polévkové lžíce medu
20 g másla
300 g kozího sýra tvarohového typu
50 g zakysané smetany
Pažitka nebo „persilka“ (plocholistá petržel)
Olivový olej
Saláty (mix hořké a sladké) cca 4 hrsti
Pistáciové oříšky
Sůl
Příprava:
Omyjeme a uvaříme řepu ve slupce (al dente) a necháme vychladnout. Mezi tím si připravíme marinádu. V hrnci zahřejeme máslo, na kterém rozpustíme med a zalijeme octem. Podle chuti osolíme. Zredukujeme pomalým vařením na 1/3 původního obsahu, až vznikne sirup, který odstavíme.
Řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které vkládáme do vhodné nádoby tak, aby se navzájem nepřekrývaly, a štětcem postupně nanášíme marinádu. Nádobu uzavřeme potravinářskou folií a necháme odležet. Kozí sýr pomalu vyšleháme se zakysanou smetanou, trochou bílého vína přidáme nasekanou pažitku, olivový olej a osolíme.
Na talíř položíme 4 plátky řepy a pomocí cukrářského sáčku nastříkáme na každý zvlášť kozí sýr a přiklopíme plátkem řepy, až nám vzniknou „otevřené ravioly“. Ozdobíme trhanými saláty, které jsme promíchali s olivovým olejem a trochou soli, pokapeme zbylou balzamikovou redukcí a posypeme drcenými pistáciemi.
Recept + foto: www.daliborka-restaurant.cz
Červená řepa je skvělá zelenina. Svojí chutí se navíc výborně hodí do kombinace s mléčnými výrobky (např. jako zde kozí sýr). Tento recept zní moc chutně. O víkendu možná vyzkoušíme s přítelkyní.