Řecké pastitsio

Pastitsio je oblíbený řecký pokrm, který bychom mohli nazvat také těstovinovým nákypem. I na tomto receptu můžeme pozorovat vliv italské kuchyně na tu řeckou. Svým složením se Pastitsio velmi podobá italským lasagním, avšak místo parmezánu se do něj přidává sýr feta.

Sýr feta je bílý sýr původem z Řecka. Vyrábí se z čerstvého ovčího a kozího mléka, ve slaném roztoku zraje více než dva měsíce. Dá se využít jak ve studené, tak i v teplé kuchyni. Používá se při přípravě řeckého salátu, či těstovin.

Pro 4-6 mlsounů:

1 cibule
500 g mletého hovězího masa
2 lžíce olivového oleje
75 ml červeného vína
2 plechovky loupaných rajčat
sůl
pepř
1 lžička oregána
2 stroužky česneku
300 g těstovin penne
25 g másla
25 g mouky
500 ml mléka
muškátový oříšek
tuk na vymazání formy
200 g sýru feta

Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Maso opečeme na rozehřátém oleji dohněda. Přidáme cibuli a dusíme dozlatova. Zalijeme vínem a ochutíme solí, pepřem a orgánem. Česnek oloupeme a rozetřený ho přidáme do omáčky. Přiklopíme pokličkou a dusíme 15 minut. Mezitím uvaříme těstoviny dle návodu uvedeného na obale. Na bešamel rozehřejeme máslo, přidáme mouku a zpěníme ji. Přilijeme mléko, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a 5 minut vaříme. V případě potřeby ještě dochutíme. Pekáč vymažeme tukem a střídavě do něj pokládáme těstoviny, masovou omáčku a bešamel. Ukončíme bešamelem a navrch rozdrobíme sýr feta. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 40 minut.

Sandra Špačková
foto: lidl-rezeptideen.de

Poklady klasické české kuchyně – Roman Vaněk lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 


Reakce na Řecké pastitsio

  1. Sona napsal:

    Ještě ta rajčata se někde po cestě v receptu vytratila..

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>