Artyčok, zdravý bodlák

artycok

Artyčok (Cynara scolymus) patří do čeledi hvězdicovitých. Artyčok je vytrvalá rostlina, dorůstá až do výšky 1,5 metru. Je to rostlina podobná bodláku pocházející ze severní Afriky a západní Asie. Odtud se rozšířila hlavně do oblasti Středomoří. Kulinářský poklad v artyčoku objevili obyvatelé Sicílie, kteří jej pěstovali už v 15. století. Artyčok má během roku hned dvě sezony, jarní a podzimní, ta trvá až do listopadu.

Mnozí si ho jistě pamatují z římských bájí, podle kterých se bůh Jupiter zamiloval do krásné plavovlasé Cynary. Cynara ovšem jeho lásce odolala a zhrzený nápadník ji za trest proměnil v pichlavou rostlinu, o níž si každý rozdrásá ruce- artyčok.

Z artyčoku se používá pouze list. Obsahuje hlavně hořčin cynarin, což je aktivní a vysoce účinná látka velice bohatá na flavonoidy. Brání jaterní buňky a bojuje proti různým nemocem. Dále obsahuje třísloviny, vitamin A a enzymy. Pozitivní účinky artyčoku byly zdokumentovány již Aristotelovým žákem ve 4.stol př.n.l. Tehdy se hojně podával pro dobrý účinek na trávení.

Artyčoky zvyšují produkci žluči v játrech a podporují její vylučování do dvanáctníku. Tohoto účinku se využívá při léčbě poruch trávení. Artyčok se proto využívá jako cholagogum, při zánětech žlučníku a žlučových cest, diuretikum a chorobách ledvin. Lze také použít k detoxikaci organismu, při artritidě a revmatismu. Je také dokázáno, že dokáže odbourávat cholesterolové zásoby v krvi. Taktéž má protialergické účinky, což lze uplatnit při léčbě ekzémů.

Ačkoli v Čechách tato zelenina není moc známá, v kuchyni má široké uplatnění. Sterilované se přidávají na pizzu, čerstvé jsou výborné jen tak, povařené a přelité máslem, lze je i grilovat, použít do polévky či na salát. Při přípravě se artyčoky nejprve omyjí ve vodě. Potom se vaří v osolené vodě a to, že jsou hotové poznáme, jakmile lístečky lze lehce vytrhnout. Trvá to přibližně 45 minut.

Dobrý artyčok lze snadno poznat. Pupenec má sytou barvu, na omak je pevný a při stisku prsty lehce křupne. Čerstvě sklizený může vydržet v lednici až tři týdny.

 

Martina Mlsná
foto: Martin Adams, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>