S dýněmi se v podzimním období setkáváme na každém rohu.
Někteří si jimi zdobí dům, jiní s nimi kouzlí v kuchyni. Dýní existují desítky druhů.
Pro vaření je ale nejvhodnější druh Hokkaido. Tento druh má zároveň nejvyšší nutriční hodnotu a obsahuje hodně vitamínů. Je velmi chutný a dobře se zpracovává.
Uvařte si tuto skvostnou dýňovou polévku. Její zářivě oranžová barva zahřeje nejen tělo, ale i smysly.
Pro 4 mlsouny:
1 l zeleninového vývaru
1 řapíkatý celer
1 mrkev
1 červená cibule
2 stroužky česneku
½ chilli papričky (nemusí být)
olivový olej
dýňový olej
sůl
pepř
Dýni rozkrojíme na menší kousky a vydlabeme z ní semínka. Ve vetší pánvi podusíme nakrájenou cibuli, celer, mrkev, česnek, rozmarýn, chilli a přidáme trochu soli a pepře. Dusíme asi 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Do velkého hrnce dáme dýni, přidejte vývar a podušenou zeleninu. Vaříme asi hodinu a půl. Mezitím co se vše v hrnci vaří, na olivovém oleji opražíme dýňová semínka. Jakmile je dýně měkká, vše důkladně rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem podle libosti.
Podáváme s opraženými semínky a kapkou dýňového oleje.
rdc
V sobotu jsem zkoušela a recept posílám dál, sklidila úspěch. T.