O Velikonocích patří na sváteční stůl především mladé maso.
Sezona jehněčího začíná a to se již tradičně objevuje na sváteční tabuli.
Vyberte si recept, který je vašemu mlsnému jazýčku blíže.
Uvidíte, že si Velikonoce bude chtít velmi rychle zopakovat.
Vyznáte se v tradičních velikonočních pokrmech? Jaké z nich připravujete doma?
Jehněčí kýta na rozmarýnu
Pro 4 mlsouny:
1 citron
1 hrst čerstvého rozmarýnu
8 stroužků česneku
2 lžíce olivového olej
snítka rozmarýnu
Kýtu důkladně omyjeme a osušíme. Kůži do kříže nařízneme a pokapeme citronovou šťávou. Nožem odkrojíme po obou stranách maso od kosti do hloubky asi 10 centimetrů, takto vytvoříme 2 kapsy. V hmoždíři rozetřeme rozmarýn se lžičkou soli, přidáme prolisovaný česnek, lžíci olivového oleje a dobře rozmícháme. Vzniklou hmotu vtlačíme do vytvořených kapes. Zbytkem směsi potřeme maso. Kýtu osolíme, vložíme do pekáče, zakapeme trochou oleje, navrch položíme snítky rozmarýnu a vložíme do rozehřáté troubu, ideální teplota je 200 °C. Po 30 minutách obrátíme a podlijeme vodou. Pečeme do měkka cca. 2 hodiny.
Marinované koleno s chřestem
Pro 4 mlsouny:
4 lžíce medu
4 lžíce vinného octa
4 lžíce olivového oleje
250 ml červeného vína
150-200 ml vývaru
Očištěná kolena vložíme do mísy a vetřeme do nich marinádu, tu si připravíme z medu, vinného octa, oleje, soli, pepře, rozmarýnu,trochy vína. Víno budeme potřebovat i na podlévání, tak si necháme do zásoby. Takto namarinádovaná kolena, necháme v chladu odležet, klidně i přes noc. Kolena vyjmeme z marinády a ze všech stran orestujeme, dáme do pekáče, podlijeme marinádou, a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 2 hodiny, bude-li málo, ještě na půl hodiny necháme dopéct. Během pečení pravidelně podléváme vínem a vývarem.
rdc
foto: fabrizio magoni, unsplash
nemám co dodat.petra
papáni je fajn.