Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) je léčivá rostlina. Roste převážně ve středomoří jako divoká rostlina, a zde je taky nejvíce využívaná. Dále je velmi oblíbená v asijské kuchyni. V České republice roste v oblasti jižní Moravy.
Fenykl má protikřečové účinky, výborně působí proti nadýmání. Funguje jako prostředek ke snižování chuti k jídlu. Ke konzumaci je určena hlíza, tvořená vzájemně se překrývajícími řapíky. Vaří se z něj odvar, který se používá při očních potížích na obklady nebo jako oční kapky. Fenyklová hlíza obsahuje vysoký obsah minerálů – zejména sodíku a železa i vitamínů – především C a E a provitamin A.
Fenykl je známý pro slvou anýzovou chuť. Proto se využívá do cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá k dochucení polévek, omáček, bylinkového másla, velice oblíbený je v salátech a výtečně se hodí k rybám. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách.
Vyzkoušejte jeho sladkou chuť v jednom z těchto receptů.
Pečený fenykl
Pro 2 mlsouny:
2 bulvy fenyklu
2 lžíce parmazánu – nastrouhaného
2 lžíce mléka
50 g másla
sůl
Fenykl očistíme a dáme do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka, přibližně 10minut.Vyndáme, necháme okapat, rozkrojíme na 4 části a urovnáme do zapékací mísy vymazané máslem. Pokapeme mlékem, posypeme strouhaným sýrem, poklademe zbytkem másla a pečeme v mírně vyhřáté troubě, až zezlátne (asi 20 minut).
Výborné jako příloha k rybě
Fenykl s rajčaty a bílým vínem
Pro 4 mlsouny:
4 bulvy fenyklu
2 lžíce olivového oleje
4 rajčata
2 stroužky česneku
špetku chilli
1 lžičku rozemnutého tymiánu
150 ml suchého bílého vína
100 ml zeleninového vývaru
sůl, pepř
Troubu předehřejeme. Fenykl otrháme od listů a nakrájíme podélně na čtvrtky. V pánvi na rozehřátém oleji ze všech stran osmahneme, dokud nezezlátne. Osmažený ho pak přeneseme do zapékací mísy
Rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky.
V pánvi necháme olej po fenyklu a opečeme v něm česnek, posypeme chilli a tymiánem a chvilinku opékáme. Přisypeme rajčata a povaříme další 3 minuty. Přilijeme víno, přivedeme k varu a ještě minutu povaříme. Nakonec přilejeme vývar a vaříme další 3 minuty.
Tuto omáčku osolíme a opepříme a zalejeme tím fenkyl. Překryjeme a dusíme asi hodinu.
Tato úprava se hodí ke grilovanému masu.
rdc
foto: Anurag Arora, unsplash